sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Virallisia muutoksia veneilyn saralla


Kuluneen syyskauden aikana on julkistettu pari olennaista muutosta tulevan kauden veneilyyn. Merten tilan kohentamiseksi jatketaan huviveneilyn valvonnan kiristämistä. Menneiden vuosien jahtien traagiset törmäykset ovat kiinnittäneet huomion myös siihen, kenen vastuulla veneitä kuljetetaan.Merten tilan suhteen on ryhdytty toimeen tiukoin ottein. Marraskuun alussa ilmestynyt Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote kertoo, että uusi lakiluonnos jätetään lausunnoille 2020 aikana. Uusi laki pyritään saamaan voimaan  kesäksi 2021, mistä alkaen merenkulun jätteidenkäsittelyä tullaan valvomaan aiempaa tarmokkaammin huviveneily mukaan lukien. Tavoitteena on, että vierassatamat ovat velvoitettuja ottamaan vastaan niin jätevedet kuin lajitellut jätteetkin ja venepoliisit tekevät pistokokeita asian ymmärtämisen varmistaakseen.Käytännön tasolle vietynä tämän arvioidaan tuovan mukanaan korotuksia vierassatamapalveluiden hintoihin. Virallisempaa tietoa tuskin on tarjolla ennen Vene20-messuja, mutta olettaa voisi, että Pidä Saaristo Siistinäry:n jäsenyydestä alkaisi tulla aiempaa konkreettisempaa hyötyä  tarrattomien yöpymismaksujen kohotessa vastaavasti. Tietty siirtymäkausi sallittaneen, sillä etenkin septijätteiden keräyspisteiden järjestäminen kaikkialle ottanee aikansa.
Spv puolestaan tiedotti tulevasta vesiliikennelain muutoksesta. Eri lakikokonaisuuksissa hajallaan olevia veneilyn vastuukysymyksiä kootaan nyt yhdeksi säädökseksi.

"Päällikön vastuu aluksesta ja matkustajista on ehdoton. Vanhat vaatimukset (riittävä ikä, kyky ja taito) ovat edelleen mukana. Päällikkö voi olla muukin kuin kuljettaja, vastuu on viime sijassa omistajalla tai haltijalla. On siis viisasta kirjata lokikirjaan, kuka on kyseisellä matkalla päällikkönä, näin vältytään turhilta selvityksiltä, jos jotain odottamatonta sattuu.

...


Sanktiojärjestelmä on myös uudistettu. Rikkeet ynnä muut sellaiset jaetaan vesiliikennevirheisiin ja rikoksiin. Vakavimmat puutteet käsitellään rikoslain mukaan ja esimerkiksi aluksen merikelpoisuuden tarkistamisen laiminlyönti voi pahimmillaan johtaa 6-24 kuukauden vankeustuomioon. Pelastusliivien puuttumisesta rangaistaan päiväsakoilla ja nopeusrajoituksen reippaasta ylityksestä myös mittavalla maksukehotuksella (120 euroa). Pienemmät puuteet esimerkiksi varustuksissa tuottavat 70 euron vesiliikennevirhemaksun."


Toivotaan, että nämä tarkennukset ja niiden tarmokas viestintä parantavat turvallisuuttamme vesillä ja vältymme nykyisenkaltaisilta piittaamattomuuden kilpistymisiltä jatkossa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti